| Charakterystyka i zastosowanie korzenia lukrecji (Glycyrrhiza sp.) w kosmetologii |
|
|
Korzyści płynące ze stosowania wyciągów roślinnych w medycynie znane są od czasów starożytnych. Obecnie, we współczesnej kosmetologii możemy obserwować coraz większe zainteresowanie wykorzystaniem ekstraktów roślinnych, które ze względu na bogactwo substancji aktywnych stały się cennym surowcem w produkcji kosmetyków. Potencjalne działanie pielęgnacyjne wyciągów roślinnych związane jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi, nawilżającymi i przeciwzapalnymi. Ekspozycja skóry na promieniowanie ultrafioletowe powoduje powstawanie wolnych rodników, które reagując z DNA, białkami i kwasami tłuszczowymi, prowadzą do ich utleniania z wytworzeniem produktów oksydacji, które poprzez wyzwolenie mediatorów stanów zapalnych powodują podrażnienia naskórka. Działanie wolnych rodników generowanych pod wpływem promieniowania UV przyczynia się także do niszczenia mechanizmów regulacji funkcji skóry, a w konsekwencji może doprowadzić do fotostarzenia, którego widocznymi objawami są zmarszczki, utrata jędrności skóry i hiperpigmentacja. Chcąc ograniczyć negatywne efekty działania promieniowania ultrafioletowego na skórę, do wytwarzanych kosmetyków dodawane są surowce roślinne, takie jak lukrecja, szałwia, żeń-szeń, aloes, arnika, zawierające jako jedne z podstawowych składników flawonoidy i triterpeny o potencjalnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. |




















